Pippurimyllyn juhannusviikon grillivinkki

| kesä 21, 2016 | Juhannusviikon grillivinkki, Pippurimylly, Yleinen

Pippurimyllyn juhannusviikon grillivinkki

Juhannus lähestyy. Ja sehän tarkoittaa sitä, että tasavallan grillimestarit terasseilla, patioilla, laitureilla, parvekkeilla, niemien kärjissä, harjujen huipuilla ja lahtien suvannoissa jo malttamattomina teroittelevat veitsiään. Kaasupullot kilisevät ja hiilisäkit rapisevat. Taustalla väreilee vieno sytytysnesteen aromi. Joko saa grillata? No saahan toki.

Meillä Pippurimyllyssä ruuanlaittoon suhtaudutaan hartaudella myös vapaa-ajalla. Laita tänä juhannuksena grilliisi hyppysellinen Pippurimyllyn ammattitaitoa ja kokeile ravintoloitsija Matti Ravantin rypsiporsasreseptiä.

Isosta porsaan ulkofileestä saat edullisesti maittavan grilliaterian vaikka koko suvulle. Kun leikkaat fileen kahtia pituussuunnassa, liha kypsyy nopeammin. Siispä lisäksi ateria syntyy vaivattomasti.

 

Paahdettu HK:n rypsiporsaan ulkofilee

  1. Ota rypsiporsaan ulkofilee lämpiämään pöydälle 30‒60 minuuttia ennen grillausta.
  2. Valmistele salaatti ja perunat grillin lämmitessä. Lihan kaveriksi grilliin sopii vaikkapa parsa, munakoiso ja maissi. Kokeile grillata myös suurehkoja kaalilohkoja.
  3. Halutessasi poista lihasta kalvo. Leikkaa liha halki pituussuunnassa niin, että saat kaksi ohutta ”lankkua”.
  4. Öljyä ja mausta liha suolalla ja pippurilla. Voit halutessasi kokeilla myös Pippurimyllyn omaa grillausmaustetta, jota saat vain Pippurimyllystä. Nappaa samalla mukaan pullo Pippurimyllyn omaa salaatinkastiketta. (Mainio lahjavinkki vaikka mökkivisiitille!)
  5. Kun grillihiilet ovat tasaisen kuumia, voit laittaa lihan paistumaan. Varo kuitenkin polttamasta lihaa. Ota lihaan hyvä, ruskea pinta ja käännä. Anna toisenkin puolen saada väriä. Paistomittaria käyttäessä liha on roseeta mittarin näyttäessä 62 astetta. 72 asteessa liha on läpeensä kypsää. Ilman mittariakin toki selviät. Jos liha on tunnustellessa pehmeää, se ei vielä ole valmista. Kypsennä, kunnes liha alkaa tuntua kiinteämmältä.
  • Vinkki: Jos haluat pensalata lihaa, tee se lempimaullasi. Hyviä vaihtoehtoja ovat esim. BBQ-kastike tai öljy-voi-rosmariiniseos. Oman säväyksen saat käyttämällä aurinkokuivatuilla tomaateilla maustettua oliiviöljyllä.
  1. Kun liha on riittävän kypsää, laita se vuokaan lepäämään foliopeiton alle noin viideksi minuutiksi. Levätessä lämpö tasaantuu ja liha kypsyy hiukan lisää. Liha saa jäädä hieman roseeksi.
  2. Urallinen lihalauta on tarjoiluun juuri sopiva, jotta nesteet valuvat leikatessa syrjään. Ilman uriakin pärjäät. Laita vain sanomalehteä leikkuulaudan alle niin, että lehti tulee laudan reunojen yli. Sanomalehtipaperi kerää nesteet, etkä sotke pöytää. Leikkaa mieleisesi paksuisia siivuja ja nauti! Muista sopiva grillijuoma!

Possu1-2

Mitä asiaankuuluvien juhannusgrillauspuitteiden luomiseen tulee, Matti luottaa perinteisiin. Pilke silmäkulmassa hän huikkaa: ”Kirkasta pakkaseen ja lihat lämpiämään! Ruoka maistuu parhaalta hyvässä seurassa ja oikealla huumorilla, eli yksinkin pärjää!”

Hauskaa juhannusta ja herkullista kesää!

P.S. Kerromme mieluusti lisävinkkejä vaikka lounaalla käydessäsi. Tervetuloa!