21. kesäkuuta 2017
Viime juhannuksena Pippurimyllyn Matti vinkkasi blogissamme grillireseptinsä. Voit lukea reseptin täältä. Silloin laitettiin possun ulkofileetä. Tänä jussina reseptikirjaansa raottaa vuorostaan kokkimme Jukka. Jukka, kuten moni muukin, viettää juhannuksensa perheen kanssa grillaillen. Ja jotta grillaaminen ei menisi ihan pelkäksi suorittamiseksi, vaan välissä ehtisi seurustelemaankin, on tärkeää, että resepti on sopivan armelias. Jukan ehdotus juhannuksen grillailuihin on rimpsuluuresepti. Sitä grillaillessa rauhalliseen jutusteluunkin jää aikaa. Kokeile vaikka! Grillatut rimpsuluut Jukan tapaan Ensin marinoidaan rimpsuluut eli possunkylki. Omaan makuun sopivan marinadin saa kokeilemalla ja yhdistelemällä ihan perusmausteita. Jukka itse laittaa marinadiin öljyä, suolaa, sokeria, itse tehtyä tomaattikastiketta (tai ketsuppia) ja yrttejä kuten timjamia ja rosmariinia. Liha saa marinoitua yön yli, mutta kiireisemmälle grillaajalle riittää lyhyempikin marinointi. Säästä osa marinadista paistamista varten. Grillissä saa olla mieto lämpö. Hiiligrillissä kevyt hiillos riittää. Marinoituja rimpsuluita grillataan kypsiksi välillä marinadilla sivellen. Lihan voi kääntää, kun se alkaa ottaa väriä ja hiillokseen alkaa tipahdella roihahtelevia rasvapisaroita. Lisukkeeksi Jukka suosittelee grillattuja perunoita. Näin ne valmistuvat: Kääri perunat yhteen folionyyttiin. Kääreeseen voit halutessasi lisätä tuoretta tilliä, voita ja hiukan suolaa. Parhaan tuloksen saat uusilla perunoilla. Laita perunanyytti kypsymään hiilien sekaan ritilän alle tai ritilän päälle hiilloksen kuumuudesta riippuen. Kaasugrillissä perunat valmistuvat parhaiten ritilän päällä hitusen kovemmalla liekillä kuin rimpsuluut. Kypsennysaika on noin 20 minuuttia, mutta vaihtelee perunoiden koon mukaan. Kokeile kypsyys tikulla. Tehtäisiinkö vielä mukaan maukas coleslaw? Toki! Leikkaa ronskeiksi suikaleiksi porkkanaa, varhaiskaalia ja omenaa. Varhaisvihannekset menevät vähän isompinakin kuutioina. Lisää vielä majoneesia, viinietikkaa, suolaa ja pippuria. Sitten sekoitetaan! Ja voilà! Talon tapaan myös kastikkeen on oltava kunnossa. Raikkaan tulinen kastike syntyy näin: Sekoita keskenään 200 g turkkilaista jogurttia, hyppysellinen suolaa, 2 tl sokeria ja hippu mustapippuria. Silppua hitusen tuoretta korianteria, puolikas punasipuli ja chiliä (1 mieto chili tai puolikas vahva). Sekoita silppu jogurtin ja mausteiden sekaan. Maista ja lisää tarpeen tullen suolaa, sokeria tai mustapippuria. Anna maustua rauhassa, jotta chilistä irtoaa makua ja väriä. Ruokajuomaksi raikasta olutta grillimestarin oman valinnan mukaan. Pippurimyllyn väki toivottaa herkullista juhannusta − satoi tai paistoi!