Keittiömestari Aijun lempparilohikeitto

| helmi 6, 2017 | Pippurimylly, Reseptit

Vietin hiljattain 60-vuotissynttäreitäni. Kutsuin lähisukulaiset kotiini. Meillä on pappan kanssa neljä ihanaa lastenlasta, joille ruoka maistuu aina hyvin. Ja mikä onkaan ihanampaa, kuin päästä kokkaamaan nälkäiselle katraalle.

Asenteeni keittiössä on aina se, ettei maussa säästellä. Tälle porukalle kokatessa oli tosin otettava huomioon allergiat, jotka hieman rajoittivat raaka-aineiden kirjoa. Tässä tapauksessa listalta oli tiputettava kananmunaa, gluteenia ja laktoosia sisältävät ainekset. Mutta se ei tietenkään tarkoita reseptin karsimista tylsäksi ja yksitoikkoiseksi. Eipä siis näilläkään synttäreillä jouduttu mauttomuudesta kärsimään, vaan kaikille sopivaa herkkua oli taatusti luvassa.

Alkupalaksi laitoin pieniä maissikakkusia leikkeleillä ja tuorejuustoilla taiteillen pientä naposteltavaa jokaiselle siksi aikaa, kun kokkailisin lohisoppaa. 

Keitto valmistui näppärän mutkattomasti tähän tapaan: Aluksi sekoitin kiehuvaan veteen kasvisliemikuution. Kiehuvaan kasvisliemeen lisäsin peruna- ja kasviskuutioita. Koskenlaskija-juusto toimii lohikeitossa mainiosti ja se on lisäksi laktoositonta. Nyt käytin vahvaa Koskenlaskijaa, sitä mustaetikettistä. Mukaan lorahti myös tilkka kermaa, laktoositonta sekin. Sitten hämmentelin seosta kattilassa, kunnes juusto suli ja sekoittui tasaisesti.

Maustaminen on tärkeää, muttei sen tarvitse olla mikään hankala homma. Tällä kertaa ripaus suolaa, mustapippuria ja tilliä oli mielestäni mainio ja jokaiselle sopiva yhdistelmä.

Lopuksi laitoin sekaan vielä tärkeimmän eli lämminsavulohipalaset. Kalan määrässä en tietenkään nuukaillut. Tämän jälkeen keittoa oli syytä sekoitella varoen, jottei koko komeus mennyt ihan möhjöksi.

Ja sitten alkoikin olla valmista! Viimeiseksi koitti keittiöpuuhien paras osuus eli se, kun saa kutsua koko katraan pöytään.

Tätä näppärää ja helppoa reseptiä kannattaa kokeilla rohkeasti kotonakin. Kertokaa sitten, miltä maistui!

Seuraavalla kerralla kerron, mitä kaakkua söimme kaffen kanssa.

Terkuin,

keittiömestari Aiju