Yllätyksiä metsässä, aarteita keittiössä

| syys 21, 2016 | Pippurimylly, Reseptit, Yleinen |

Keittiömestari Aiju sienimetsällä

Lähdimme iltapäivällä mieheni kanssa mökille. Mieleen oli työpäivän aikana muistunut paikka, josta kerran olimme löytäneet ämpärillisen tummalakkisia herkkutatteja. Lähdimme sienimetsälle toiveikkaina. Illallista varten tarvittiin kastikeaineksia.

Ajomatkan jälkeen seisoimme erätamineissamme sienestäjän aistit terävinä. Kuulas syysiltapäivän taivas kaartui maalaismaiseman ylle. Kaurapelto oli vielä puimatta. Ilman metsänväen apua sieniapajille olisi ollut hankala kulkea. Onneksi peurat ja hirvet olivat tehneet meille polut valmiiksi, niinpä pääsimme peltoon piirrettyä labyrinttia pitkin perille.

Sienestäjän osa on usein arvaamaton. Aluetta hyvän aikaa haravoituamme alkoi käydä selväksi, ettei kaivattuja tatteja tänään löytyisi. Alkoi hämärtää. Olisikohan syy ollut vielä meitä innokkaammissa sienestäjissä? Tai kenties tutulle sienipaikalle ei tänä vuonna kasvanutkaan tattisatoa. Luonto osaa aina yllättää.

Emme jääneet kuitenkaan nuolemaan näppejämme, vaan ryhdyimme tähyilemään toista kaudelle otollista saalista, suppilovahveroa. Niitä löytyikin mukavasti. Hieman lisävaivaa ja kumartelua se vaati, mutta saalis maksoi vaivan. Illallinen oli pelastettu.

Sienikastike Aijun tapaan15276153588_da6f04d050_o

Tarvitset:

  • Voita paistamiseen
  • Ison sipulin
  • Pienen paketin pekonia
  • Sieniä (esim. kanttarelleja, suppilovahveroita tai tatteja)
  • ½ pakettia Koskenlaskija-juustoa
  • 2‒3 dl kermaa
  • Valkopippuria
  • Suolaa
  • Maizenaa

Valmistus sujuu näin:

  1. Silppua sipuli, suikaloi pekoni ja pilko sienet.
  2. Freesaa sipuli, pekoni ja sienet voissa.
  3. Lisää joukkoon Koskenlaskija-juustoa sekä 2‒3 desiä kermaa.
  4. Mausta suolalla ja valkopippurilla makusi mukaan.
  5. Suurusta kastike lopuksi Maizenalla (paketin ohjeen mukaan).
  6. Nauti kastike mieliruokasi kanssa. Vaikkapa keitettyjen perunoiden ja paistetun kalan kanssa kastike maistuu taatusti.

Onnea sienimetsälle ja aurinkoista syksyä toivottaen,

Keittiömestari Aiju