Tässä Matti, riimihärkämestari ja innokas lapinkävijä.

Kevätkaudella tapas-henkisille alkupaloille riittää kysyntää pääsiäispöydässä tai vaikkapa ylioppilasjuhlissa.
Riimihärkä on klassinen ja maukas alkupala, joka tuo juhlantuntua sekä varmasti herättää keskustelua reseptinkeräilijöiden keskuudessa.

Jos haluat tietää, miten Pippurimyllyn Matti riimihärkänsä valmistaa, pysy kanavalla. Ravanttien huushollissa riimihärkä kuuluu nimittäin myös joulupöytään, joten reseptiä on koeponnistettu vuosien varrella huolella ja hartaasti. Hyvää on siis luvassa. Mainion reseptistä tekee myös se, että se on lisäksi laktoositon ja gluteeniton, jos erityisruokavalioita on otettava huomioon.

Mutta päästetäänpä itse kokki ääneen!

Näitä tarvitset:

-1–1,5 kg härän sisä- tai ulkofileetä
-3 rkl sokeria
-3 tl suolaa
-mustapippuria
-tuoreita yrttejä, kuten oksa rosmariinia ja pari oksaa timjamia (tai kokeile muita lempiyrttejäsi!)
-pussi marinointia varten
-brandya

 

Lisukkeet:

-porkkanaa
-punasipulia
-varsiselleriä
-kukkakaalia
-kesäkurpitsaa

 

Liemi:

-1 osa väkiviinaetikkaa
-2 osaa sokeria
-4 osaa vettä
-ripaus suolaa
-valkosipulin kynsi

 

Kääräistäänpä hihat!

  1. Puhdista häränfilee, ulko- tai sisäfilee.
  2. Hiero pintaan suolaa ja sokeria ja mustapippuria myllystä.
  3. Rullaa lihaa leikkuulaudalla niin, että mausteet tarttuvat pintaan.
  4. Laita koko komeus pussiin ja sujauta sinne lisäksi tuoreyrttejä. Kuivattukin käy, jos kävi kuten minulla viimeksi, että unohdin ostaa.
  5. Jotkut laittaa brandyä myös pussiin lihaa maustamaan. Itse en laittanut, vaan otin sen yömyssynä.
  6. Anna maustua pari päivää jääkapissa välillä käännellen.
  7. Ota filee pois pussista ja paista pinnat kiinni kuivalla, kuumalla pannulla.
  8. Anna jäähtyä.
  9. Laita filee pakkaseen 3–4 tunniksi riippuen fileen koosta. Kun liha on kylmää, siitä on helpompi leikata ohkaisia siivuja.

 

Laitetaanpa vielä jotain vihreää lihan kylkeen! Pikkelöidyt kasvikset pyöräytät helposti.

  1. Sekoita liemiainekset keskenään.
  2. Kiehauta.
  3. Pilko kasvikset.
  4. Kaada liemi kasvisten päälle. Kannellinen rasia on hyvä niin voi hiukan hölskyttää ilman että roiskuu.
  5. Anna jäähtyä ainakin kolme tuntia.
  6. Nostele kasvikset valuttaen lihojen päälle tai viereen.

 

Ja vielä päälle kunnon tujaus aiolia, niin homma alkaa olla paketissa. Jos aioli ei vielä luonnistu omasta takaa, niin tässä vinkit vielä siihenkin:

Aiolia varten arvitset:

-4 munankeltuaista
-5 dl oliiviöljyä
-5–7 hyvänkokoista valkosipulinkynttä (oman maun mukaan)
-1 tl suolaa
-hyppysellinen valkopippuria

  1. Ota ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin, n. 3–4 tuntia ennen valmistamista.
  2. Purista kuoritut valkosipulinkynnet kulhoon.
  3. Lisää munankeltuaiset.
  4. Lisää öljyä vähitellen ohuena vanana voimakkaasti vatkaten. (Sähkövatkaimella onnistut parhaiten.) Jos aiolista tulee turhan paksua, voit ohentaa sitä vaikka omenamehulla.
  5. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

 

Nyt vain herkut nätisti pöytään. Nauti! Sillä nyt se on helppoa. 🙂